Tom Kundig Studio House Seattle | Purity in the Interplay of Light with Massing

The Studio House, designed by master architect Tom Kundig utilizes intentionally rustic materials that contrast with carefully edited spaces, adhering to a disciplined, modernist line.

Strict massing & meticulous sighting contrast with playful interactive mechanical systems, while opulent spaces are made simple with the most austere fixtures. Structure connects the indoors with nature through walls of glass, and light is treated as the final building material in this living sculpture.

The Studio House stands as architect Tom Kundig’s breakthrough project – one that brought him in contact with a client and patron who shares and supports his vision of purity in the interplay of light with massing, and who was excited to experiment with raw materials in creating an interactive dwelling that was “rooted in the past, yet predictive of the future.”

To this end, intentionally rustic and proven materials, such as uncoated structural steel and site-formed concrete are celebrated for the strength and connection to the elemental that they provide. In contrast, the spaces are carefully edited, adhering to the disciplined, modernist line that has come to define Kundig’s work.

This is very much a residence and an architectural statement that begs to be experienced in real time. The strict massing of the structure and meticulous sighting on its territory are gleefully contrasted with huge industrial and almost Rube Goldbergian fans and playfully interactive mechanical systems.

Opulent spaces are made simple with the most austere fixtures, while structure soars and inspires and connects the indoors with nature through magnificently orchestrated walls of glass. Light is treated as the final building material in this living sculpture.

About The Author

Avatar

Related Posts